Dieta po resekcji żołądka to dieta lecznicza, która jest bardzo ważnym elementem rekonwalescencji. Właściwie skomponowana dieta po resekcji żołądka umożliwi szybkie zagojenie się pooperacyjnych ran, a co za tym idzie – szybki powrót do zdrowia. Jakie są zasady diety po resekcji żołądka? Co można jeść, a co należy wykreślić z jadłospisu?
Dieta po resekcji żołądka to dieta lecznicza, która ma na celu odciążyć żołądek, w związku z tym powinna być lekkostrawna i bogata w płyny. Właściwie skomponowana umożliwi szybkie zagojenie się pooperacyjnych ran, a co za tym idzie – szybki powrót do zdrowia.
Dieta po resekcji żołądka – zasady
Dieta po resekcji żołądka składa się z kilku etapów:
- ETAP I – przez pierwsze 2-3 dni po zabiegu można przyjmować płyny. W drodze wyjątku można podać kleik, najlepiej przyrządzony na bazie ryżu lub kaszy manny – ja przez dwa ty ognie piłam tylko wodę !!!!!!!!!!!!!!!!
- ETAP II – przez kolejne 11 dni należy podawać choremu tylko posiłki rozdrobnione, tj. zmiksowane, przetarte lub zmielone
- ETAP III – w okresie od 2 do 4 tygodni po zabiegu obowiązuje dieta lekkostrawna
- ETAP IV – po 4 tygodniach od operacji można przejść na dietę niskokaloryczną (z ograniczeniem tłuszczu i cukru w diecie)
Dopiero po 8 tygodniach mogłam zacząć wprowadzać posiłki z cząstkami. CO kraj to obyczaj. Z tego co czytałam na forach to nawet na drugi dzień niektórzy dostawali już jakąś płynną bardzo zupkę. Ja uważam, że mój doktor wie najlepiej 🙂
Dieta po resekcji żołądka – co można jeść?
Podstawą diety po resekcji żołądka jest pełnowartościowe, chude białko (ok. 1,5-2 g na kilogram masy ciała tj. ok. 100-120 g białka na dobę), najlepiej pod postacią chudego mięsa, ryb, jajek, odtłuszczonego mleka i jego przetworów. Nie może zabraknąć także węglowodanów (tylko w postaci pieczywa pszennego i drobnych kasz) i tłuszczów (tylko tych lekkostrawnych, np. oliwa z oliwek), jednak ich spożycie powinno zostać ograniczone.
Owoce i warzywa także znajdują się w jadłospisie, ale tylko te obierane ze skórki i gotowane. Najlepiej, aby podawać je choremu rozdrobnione i przetarte. Z kolei surowe soki owocowe i warzywne należy rozcieńczać wodą (z powodu zbyt dużej ilości zawartego w nich błonnika). Z płynów, poza wodą sokami i wodą mineralną, dozwolone są także herbata zielona i słabe herbaty owocowe.
Dieta po resekcji żołądka zakłada także wykluczenie słodyczy. Wyjątek stanowią biszkopty, które można spożywać w umiarkowanych ilościach. Z deserów dozwolone są także czerstwe ciasto drożdżowe oraz kisiele, musy i galaretki.
Smak potraw można poprawić delikatnymi przyprawami, takimi jak: wanilia, koper, cynamon, natka pietruszki, anyżek, sok z cytryny, kminek.
http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dieta-po-resekcji-zoladka-zasady-co-mozna-jesc-po-operacji-zoladka_36909.html