To co lubię jeść na obiad. Przepisy :)

WRZUCĘ KILKA FAJNYCH PRZEPISÓW. CZYLI TO CO JA JEM. TAK NAPRAWDĘ JEM WSZYSTKO, ALE SĄ PRODUKTY, KTÓRE PO OPERACJI JAKOŚ BARDZIEJ MI SMAKUJĄ I JAKBY MÓJ ORGANIZM SAM SIĘ O TO PRZYPOMINA, WIĘC JEM TO CZĘŚCIEJ. MOŻE KOMUŚ Z WAS SIE TO PRZYDA.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM
Makaron pełnoziarnisty – świderki lub rurki 500 g
Tuńczyk w oleju 220 g (2 małe opakowania)
6 jajek, majonez
Śmietana 18% tłuszczu 225 g (1 szkl.)
Pieprz czarny, zmielony 1 g (1 szczypta)
Sposób przygotowania:
1*Makaron ugotować al dente.
2*Tuńczyka odsączamy
3*Dodać tuńczyka do makaronu, Doprawić do smaku pieprzem.
4*Dodać ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę oraz jajka, wymieszać.
5*Polać makaron sosem majonezowo-smietanowym.

SPAGHETTI Z MIĘSEM WOŁOWYM
500 gram mięsa mielonego wołowego
2 cebule
1 papryka
olej
makaron spaghetti (ugotowany) ja gotuje całą paczkę bo u mnie ma kto jeść 🙂
pomidory w puszce (albo dla ułatwienia fix do spaghetti)
przyprawy (bazylia, sól, pieprz, lubczyk który kocham, papryka słodka, papryka chili-szczypta)
Podsmażamy mięsko na małej ilości oleju, osobno smażymy cebulkę, potem to łączymy , dodajemy pomidory i pokrojona w kostke papryke i dusimy az zmięknie papryka i aż pomidory sie rozpadną. Ja czasami tak czy siak dodaje fix wtedy sie zagęszcza.

SAŁATKA Z MANDARYNKAMI – nigdy jeszcze nie robiłam tej sałatki ale dużo razy jadłam i jest PY!SZNA!

To jedna z najprostszych sałatek. Smakuje o każdej porze roku, ale jej urok i największa trudność w przygotowaniu tkwi w dokładnym obraniu mandarynek. Jeśli nie chce się Wam dokładnie obierać owoców, a zależy na niezwykłym efekcie polecamy mandarynki z puszki. Dodatkowo zyskujecie na czasie. Oczywiście mandarynki można zamienić pomarańczami, ale wówczas kroimy je w kostkę obierając wcześniej z błonki.

Składniki (dla 2 osób):
1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy Active
2 mandarynki
plastyry wędzonego łososia
8 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 cm korzenia imbiru
Przygotowanie:
Mandarynki obierz, zdejmij białą błonę, podziel na kawałki. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę, miód i sok z cytryny, dodajemy starty na tarce imbir. Na półmisek wysyp zawartość opakowania sałaty ACTIVE, połóż pokrojone w kostkę kawałki łososia, polej sosem, delikatnie wymieszaj i dodaj cząstki mandarynek.

SAŁATKA MIX Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I SEREM
Składniki (dla 4 osób):
1 opakowanie Mieszanki sałat
1 podwójna pierś kurczaka
25 dkg sera żółtego
1 garść nasion słonecznika
10 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
Przyprawy do smaku: sól, oregano, pieprz kolorowy

Przygotowanie:
Pierś kurczaka umyj, przypraw i wstaw na grilla. Następnie ostudź ją i pokrój. Sałatę wysyp na płaski talerz, dodaj kurczaka i żółty ser pokrojony w kostkę. Całość polej sosem przygotowanym z oliwy zmieszanej z octem balsamicznym z dodatkiem zmiażdżonego ząbku czosnku i przypraw. Na koniec dodaj uprażone (lub nie- też pycha) na suchej patelni nasiona słonecznika,
Pychota 🙂

Składniki (dla 2 osób):
1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy Active
100 g szynki wędzonej ( moze tez byc zwykła polędwica albo piers indyka)
1 pomidor
100 ml śmietany 12%
Szczypta soli, pieprzu
4 jaja kurze
100 ml jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ósemki. Szynkę pokrój w paseczki. Pomidora umyj i pokrój na kawałki.
Sos: jogurt naturalny wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.
Na półmisek wyłóż sałatę, jajka, pomidory i szynkę, a następnie całość polej sosem.

Jejciu ja chyba jakiegos bloga jedzonkowego musze zacząć pisac. Bo tak teraz kocham gotować ze gdyby pozwolił mi na to czas to bym chyba nopn stop stała w kuchni. Będe jeszcze wrzucac to co jem. Wyobraźnia działa 🙂