Dobra dieta dla naszych żołądków

Dieta lekkostrawna po pierwsze odciąży twój układ pokarmowy. Dopiero w dalszej kolejności wpłynie na utratę kilogramów. Warto jednak ją wypróbować, by poczuć się zdrowo, lekko i pięknie, zarówno latem jak i zimą!

Dieta lekkostrawna stosowana jest w celu odciążenia żołądka. Dlatego szczególnie poleca się ją osobom starszym, dzieciom, a także tym, którzy zmagają się ze stanami zapalnymi błony śluzowej jelit i żołądka oraz nadpobudliwością jelita grubego. A także dla nas , pacjentów bariatrycznych.  Myślę,  że teraz w naszych rękach jest wszystko. A o nasz malutki żołądek przecież dbać musimy i to bardzo. Nawet jedzeniem nie powinniśmy go podrażniać. Przynajmniej jest takie moje zdanie. Jak zjem np: ogórka kiszonego to czuje ciężkość  z pieczywem jest to samo.

Stosując się do zasad diety lekkostrawnej powinno spożywać się 4 – 5 posiłków w ciągu dnia. Kolacja nie powinna być zjedzona później niż dwie godziny przed snem. Komponując posiłki należy zwrócić szczególną uwagę na produkty wskazane i zakazane. Wszelkie odstępstwa są bardzo niemile widziane. ( ja często odstępuje od diety i sie do tego przyznaje i jakoś nie przytyłam )  Dieta lekkostrawna ma bowiem na celu odciążenie naszego układu pokarmowego. Jest to bowiem bardziej dieta zdrowotna niż odchudzająca.

Co mogę jeść? Produkty wskazane

– jasne, czerstwe pieczywo ( nie lubie) , biszkopty i sucharki;
– drobne kasze, makarony i ryż;
– jajka na miękko, jajka s​adzone oraz omlety; TO ZAZWYCZAJ JEM NA ŚNIADANIE
– chude mięso i wędliny, ryby (dorsz, leszcz, sola, szczupak, sandacz);
– masło, oleje roślinne, oliwa;
– gotowane (najlepiej na parze): marchewka, buraki, dynia, kabaczek;
– groszek, fasolka szparagowa, cykoria, sałata, pomidory bez skórki;
– jabłka, truskawki, brzoskwinie, pomarańcze, banany (owoce należy spożywać bez skórek i pestek);
– zupy mleczne, owocowe, barszcz czerwony, pomidorowa, jarzynowa, ziemniaczana;
miód i dżemy;
– kisiele, musy, przeciery i kompoty owocowe;
– cukier, sok z cytryny, koperek, kminek, cynamon;
– słaba herbata, rozcieńczone soki owocowe i warzywne, niegazowana woda mineralna;

Czego nie mogę jeść? Produkty zakazane

– chleb razowy, żytni, z otrębami, chrupkie pieczywo;
– tłuste wędliny, pasztet, konserwy, salceson;
– gęś, kaczka, baranina;​
– ryby: węgorz, karp, łosoś;
– tłuste sery, serki topione;
– margaryny, smalec, słonina;
– gruszki, czereśnie, daktyle;
– kapusta, cebula, czosnek, ogórki, kalarepa, rzodkiewka;
– frytki;- tłuste zupy, zagęszczone mąką i śmietaną, fasolowa, kapuśniak, ogórkowa;
– mocna kawa i herbata, alkohole, czekolada do picia, napoje gazowane;
– słodycze: torty, ciasta z masą, lody, batony, chałwa, orzechy, czekolada;
– ocet, chilli, papryka, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca, curry

Nasz organizm sam będzie wołał co mu brakuje. Ja tak mam. Chyba intuicyjnie czuje kiedy mi spada żelazo albo potas. Często mam smaczki na coś. Ostatnio na szpinak , pomidory itp. tak mocno mam smaka że nawet w nocy jem. No tak !!! jem nawet w nocy , jak mi sie chce. Wiem, że to nie jest dobry nawyk, ale wole nadrobić w nocy niż nie dostarczyć wogóle.