To co lubię jeść na obiad. Przepisy :)

WRZUCĘ KILKA FAJNYCH PRZEPISÓW. CZYLI TO CO JA JEM. TAK NAPRAWDĘ JEM WSZYSTKO, ALE SĄ PRODUKTY, KTÓRE PO OPERACJI JAKOŚ BARDZIEJ MI SMAKUJĄ I JAKBY MÓJ ORGANIZM SAM SIĘ O TO PRZYPOMINA, WIĘC JEM TO CZĘŚCIEJ. MOŻE KOMUŚ Z WAS SIE TO PRZYDA.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM
Makaron pełnoziarnisty – świderki lub rurki 500 g
Tuńczyk w oleju 220 g (2 małe opakowania)
6 jajek, majonez
Śmietana 18% tłuszczu 225 g (1 szkl.)
Pieprz czarny, zmielony 1 g (1 szczypta)
Sposób przygotowania:
1*Makaron ugotować al dente.
2*Tuńczyka odsączamy
3*Dodać tuńczyka do makaronu, Doprawić do smaku pieprzem.
4*Dodać ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę oraz jajka, wymieszać.
5*Polać makaron sosem majonezowo-smietanowym.

SPAGHETTI Z MIĘSEM WOŁOWYM
500 gram mięsa mielonego wołowego
2 cebule
1 papryka
olej
makaron spaghetti (ugotowany) ja gotuje całą paczkę bo u mnie ma kto jeść 🙂
pomidory w puszce (albo dla ułatwienia fix do spaghetti)
przyprawy (bazylia, sól, pieprz, lubczyk który kocham, papryka słodka, papryka chili-szczypta)
Podsmażamy mięsko na małej ilości oleju, osobno smażymy cebulkę, potem to łączymy , dodajemy pomidory i pokrojona w kostke papryke i dusimy az zmięknie papryka i aż pomidory sie rozpadną. Ja czasami tak czy siak dodaje fix wtedy sie zagęszcza.

SAŁATKA Z MANDARYNKAMI – nigdy jeszcze nie robiłam tej sałatki ale dużo razy jadłam i jest PY!SZNA!

To jedna z najprostszych sałatek. Smakuje o każdej porze roku, ale jej urok i największa trudność w przygotowaniu tkwi w dokładnym obraniu mandarynek. Jeśli nie chce się Wam dokładnie obierać owoców, a zależy na niezwykłym efekcie polecamy mandarynki z puszki. Dodatkowo zyskujecie na czasie. Oczywiście mandarynki można zamienić pomarańczami, ale wówczas kroimy je w kostkę obierając wcześniej z błonki.

Składniki (dla 2 osób):
1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy Active
2 mandarynki
plastyry wędzonego łososia
8 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 cm korzenia imbiru
Przygotowanie:
Mandarynki obierz, zdejmij białą błonę, podziel na kawałki. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę, miód i sok z cytryny, dodajemy starty na tarce imbir. Na półmisek wysyp zawartość opakowania sałaty ACTIVE, połóż pokrojone w kostkę kawałki łososia, polej sosem, delikatnie wymieszaj i dodaj cząstki mandarynek.

SAŁATKA MIX Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I SEREM
Składniki (dla 4 osób):
1 opakowanie Mieszanki sałat
1 podwójna pierś kurczaka
25 dkg sera żółtego
1 garść nasion słonecznika
10 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
Przyprawy do smaku: sól, oregano, pieprz kolorowy

Przygotowanie:
Pierś kurczaka umyj, przypraw i wstaw na grilla. Następnie ostudź ją i pokrój. Sałatę wysyp na płaski talerz, dodaj kurczaka i żółty ser pokrojony w kostkę. Całość polej sosem przygotowanym z oliwy zmieszanej z octem balsamicznym z dodatkiem zmiażdżonego ząbku czosnku i przypraw. Na koniec dodaj uprażone (lub nie- też pycha) na suchej patelni nasiona słonecznika,
Pychota 🙂

Składniki (dla 2 osób):
1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy Active
100 g szynki wędzonej ( moze tez byc zwykła polędwica albo piers indyka)
1 pomidor
100 ml śmietany 12%
Szczypta soli, pieprzu
4 jaja kurze
100 ml jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ósemki. Szynkę pokrój w paseczki. Pomidora umyj i pokrój na kawałki.
Sos: jogurt naturalny wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.
Na półmisek wyłóż sałatę, jajka, pomidory i szynkę, a następnie całość polej sosem.

Jejciu ja chyba jakiegos bloga jedzonkowego musze zacząć pisac. Bo tak teraz kocham gotować ze gdyby pozwolił mi na to czas to bym chyba nopn stop stała w kuchni. Będe jeszcze wrzucac to co jem. Wyobraźnia działa 🙂

Dojsc do doskonalosci

ROZSTEPY
Kto ich nie ma??? Nawet mężczyźni mają. A że nie wiedzą za bardzo co to i jak wygląda to nie wiedzą nawet że mają. Rozstepy pokazuja sie gdy skóra ma malo kolagenu. Podczas naglej utraty wagi także, bo skóra nie nadąża sie kurczyc. Czy je mam??? No pewnie, jak każda kobieta , ktora urodziła dzieci. Nie widać jakoś mocno, nie rzucają sie w oczy ale są. Czy mi przeszkadzaja??? Pewnie ze NIE!!! Wiem że jestem atrakcyjna mimo rozstepom. Mojemu mezczyznie to nie przeszkadza, wkoncu nie na tym polega życie i szczęście żeby każdy był idealny. Nie jestem idealna, ale zdecydowanie bardziej wolę miec rozstepy niz byc otyla jak kiedyś. Myślałam że bede zmuszona robić plastykę brzucha. Ale chyba nie będzie mi to potrzebne. Zresztą każda operacja taki ogromny strach. Co zrobić ze swoją skóra, ktora traci elastyczność???? Trzeba próbować wszystkiego. Masaże, sport. Kremy i maści odpadają, nie wierzę w takie rzeczy…. Ja trenuje !!!! Chodzę na siłownię i więcej jem. Z nadzieją ze moje ciało będzie w końcu zadowalające. Czyli takie, które mi się podoba. Wiem co i jak ćwiczyć i ćwiczę. Jest super!!! Mam nad sobą Oko Wielkiej siostry😀😁😁😁 Gosie, która mi dała motywację i pokazała co robić na silowni z moim wyglądem.

Dla zdrowia, nie powinniśmy sie martwic pierdolami. Ale ja wlasnie jestem inna. Każda jedna troska i każdy jeden problem wzbudza we mnie mega dużo stresu. Biorę bardzo wszystko do siebie i chyba chciałabym być perfekcjonistka. Wiem że takich ludzi nie ma, ale każdy dąży do tego żeby być z siebie zadowolonym. Czy ja jestem? Nie do końca. Chociaż i tak nigdy nie pomyslalabym że bede wazyla 56-57 kg. Nosze rozmiar S/XS, nawet stopa mi się zmniejszyla o rozmiar i powinnam być mega szczęśliwa ale ciągle jakby coś brakuje. Jakaś chyba jestem dziwna. Sama szukam dziury w całym. A może to przez społeczeństwo?? Bardzo denerwuja mnie ludzie, coraz częściej…. Kiedy słyszę ze wyglądam jak anorektyczka, albo ze jestem za chuda, albo ze jestem chora to się we mnie krew gotuje. Litości!!! Czy ja komuś mówię ze ktoś jest taki, siaki czy owaki???? Bez przesady. Lubię być chuda i taka bede. Jestem zdrowa, a to że komuś się nie podoba z niewiadomego powodu mój wygląd to naprawdę nie jest mój problem. Byłam grubą źle, jestem szczupła źle! Ludziom naprawdę nie mozna dogodzić. Ale kto by chciał dogadać ludziom ???? To moje życie i bede żyła tak jak ja chcę. Nikt nigdy w zyciu mi nic nie dał. Na wszystko „haruje” sama i też nikt nie będzie mi dyktować jak mam żyć a tym bardziej jak mam wyglądać. Nie robię dzieciom i mężowi wstydu więc swoje uwagi dotyczące mojej chudosci prosze zatrzymywac dla siebie bo to nie na miejscu.

Tyle w temacie😀
Pozdrowienia dla moich ludzi💚

A może cos troszkę o moim Doktorze ???

A dlaczego nie miałabym napisać o moim doktorze ??  No przecież same dobre rzeczy można mówić o tym bardzo mądrym człowieku 🙂

Zapewne nie tylko ja będę miała ogromna wdzięczność do lekarza, który tak odmienił nasze życie. znam Doktora i wiem, że każdy Jego pacjent jest bardzo zadowolony z pracy mistrza. Żeby dobrze wykonywać swoją pracę, to trzeba ja kochać i tak napewno jest w przypadku Grzegorza Kowalskiego.

Przedstawiam Wam całą (pewnie bardzo ciężką) pracę , całą drogę do sukcesu

zapożyczone ze strony znanylekarz.pl 🙂

 

Wystarczy wejść na stronę znany lekarz i przeczytać opinie doktora. Same najepsze. Same najwyższe gwiazdki. No przecież, że nie za darmo 🙂

 

ja osobiście jestem bardzo bardzo wdzięczna doktorowi za odmienienie mojego życia.

dr n. med. Grzegorz Kowalski
Specjalista Chirurgii Ogólnej
Bariatra
Absolwent Wydziału Lekarskiego Śląskiej Akademii Medycznej w Katowicach. Doświadczenie zawodowe zdobywał Katedrze i Oddziale Klinicznym Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej Szpitala Specjalistycznego w Bytomiu, jako Kierownik Oddziału Chirurgii Ogólnej i Krótkoterminowej Szpitala Powiatowego w Świętochłowicach i Kierownik Oddziału Chirurgii Ogólnej z Poddziałem Chirurgii Metabolicznej i Bariatrycznej OSK Katowice-Ligota, a także w renomowanych Światowych Ośrodkach Chirurgicznych:
• Europejski Instytut Telechirurgii- IRCAD/EITS – HôpitauxUniversitaires, Strasburg – Francja,
• European School of Laparoscopic Surgery – Saint-Pierre University Hospital, Bruksela – Belgia,
• Aesculap Akademie, Tuttlingen – Niemcy,
• Endo-Sugery Institute, Cincinnati , Ohio, U.S.A.,
• Medical Expert Training Center General Surgery Kantonspital, Baden – Szwajcaria,
• Imelda Hospital, Bonheiden – Belgia,
• Covidien Tyco Healthcare European Training Centre, Elancourt – Francja,
• Department of General −Vascular and Pediatric Surgery AZ Sint-Jan Hospital w Brugia – Belgia
• The Biomechanics Insitute of Valencia ( IBV ) , Valencia – Hiszpania
• Nemocnice s Polikliniku v NovyJicin , Novy Jicin – Czechy
• Department of Medical and Surgical Digestive Diseases, Ecole Européenne de Chirurgie – EEC, Paryż – Francja
• Amsterdam Medical Center, Amsterdam – Holandia
Biegły Sądowy Sądu Wojewódzkiego w Katowicach. Specjalizuje się w zabiegach chirurgii onkologicznej , operacjach laparoskopowych z zakresu chirurgii ogólnej i bariatrii oraz w chirurgii endokrynologicznej. Autor i współautor licznych publikacji naukowych. Członek: Polskiego Towarzystwa Lekarskiego, Towarzystwa Chirurgów Polskich, Sekcji Wideochirurgii Towarzystwa Chirurgów Polskich, Sekcji Metabolicznej i Bariatrycznej Towarzystwa Chirurgów Polskich.

 

Dobra dieta dla naszych żołądków

Dieta lekkostrawna po pierwsze odciąży twój układ pokarmowy. Dopiero w dalszej kolejności wpłynie na utratę kilogramów. Warto jednak ją wypróbować, by poczuć się zdrowo, lekko i pięknie, zarówno latem jak i zimą!

Dieta lekkostrawna stosowana jest w celu odciążenia żołądka. Dlatego szczególnie poleca się ją osobom starszym, dzieciom, a także tym, którzy zmagają się ze stanami zapalnymi błony śluzowej jelit i żołądka oraz nadpobudliwością jelita grubego. A także dla nas , pacjentów bariatrycznych.  Myślę,  że teraz w naszych rękach jest wszystko. A o nasz malutki żołądek przecież dbać musimy i to bardzo. Nawet jedzeniem nie powinniśmy go podrażniać. Przynajmniej jest takie moje zdanie. Jak zjem np: ogórka kiszonego to czuje ciężkość  z pieczywem jest to samo.

Stosując się do zasad diety lekkostrawnej powinno spożywać się 4 – 5 posiłków w ciągu dnia. Kolacja nie powinna być zjedzona później niż dwie godziny przed snem. Komponując posiłki należy zwrócić szczególną uwagę na produkty wskazane i zakazane. Wszelkie odstępstwa są bardzo niemile widziane. ( ja często odstępuje od diety i sie do tego przyznaje i jakoś nie przytyłam )  Dieta lekkostrawna ma bowiem na celu odciążenie naszego układu pokarmowego. Jest to bowiem bardziej dieta zdrowotna niż odchudzająca.

Co mogę jeść? Produkty wskazane

– jasne, czerstwe pieczywo ( nie lubie) , biszkopty i sucharki;
– drobne kasze, makarony i ryż;
– jajka na miękko, jajka s​adzone oraz omlety; TO ZAZWYCZAJ JEM NA ŚNIADANIE
– chude mięso i wędliny, ryby (dorsz, leszcz, sola, szczupak, sandacz);
– masło, oleje roślinne, oliwa;
– gotowane (najlepiej na parze): marchewka, buraki, dynia, kabaczek;
– groszek, fasolka szparagowa, cykoria, sałata, pomidory bez skórki;
– jabłka, truskawki, brzoskwinie, pomarańcze, banany (owoce należy spożywać bez skórek i pestek);
– zupy mleczne, owocowe, barszcz czerwony, pomidorowa, jarzynowa, ziemniaczana;
miód i dżemy;
– kisiele, musy, przeciery i kompoty owocowe;
– cukier, sok z cytryny, koperek, kminek, cynamon;
– słaba herbata, rozcieńczone soki owocowe i warzywne, niegazowana woda mineralna;

Czego nie mogę jeść? Produkty zakazane

– chleb razowy, żytni, z otrębami, chrupkie pieczywo;
– tłuste wędliny, pasztet, konserwy, salceson;
– gęś, kaczka, baranina;​
– ryby: węgorz, karp, łosoś;
– tłuste sery, serki topione;
– margaryny, smalec, słonina;
– gruszki, czereśnie, daktyle;
– kapusta, cebula, czosnek, ogórki, kalarepa, rzodkiewka;
– frytki;- tłuste zupy, zagęszczone mąką i śmietaną, fasolowa, kapuśniak, ogórkowa;
– mocna kawa i herbata, alkohole, czekolada do picia, napoje gazowane;
– słodycze: torty, ciasta z masą, lody, batony, chałwa, orzechy, czekolada;
– ocet, chilli, papryka, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca, curry

Nasz organizm sam będzie wołał co mu brakuje. Ja tak mam. Chyba intuicyjnie czuje kiedy mi spada żelazo albo potas. Często mam smaczki na coś. Ostatnio na szpinak , pomidory itp. tak mocno mam smaka że nawet w nocy jem. No tak !!! jem nawet w nocy , jak mi sie chce. Wiem, że to nie jest dobry nawyk, ale wole nadrobić w nocy niż nie dostarczyć wogóle.

ZDROWE KOKTAJLE + PRZEPISY

UWIELBIACIE KOKTAJLE ???

Ja kocham, szczególnie te owocowo-warzywne. Są zdrowe pyszniutkie i na dodatek bardzo łatwe w przygotowaniu. Przeważnie nasza praca kończy się zanim sie zacznie przygotowywać koktajl. Owoce i warzywa wrzucamy do miksera lub blendera i miksujemy. Ja ze względu na moja niedowagę troszkę oszukuje i dodaje troche cukru, albo słodzika.

Papryka, jabłko i ogórek

papryka i jablko

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • czerwona papryka
  • ogórek zielony
  • mięta

 

Marchewki i jabłka  umyć, obrać, wycisnąć sok w sokowirówce. Paprykę pokroić na małe kawałki, wrzucić do blendera z ogórkiem, dodać sok z jabłek i marchewki, miętę. Najlepiej używać wyciskarki.

 

Melon, ogórek, limonka i mięta

_ko8Składniki:
– dojrzały melon, odmiana zielona
– 1/2 świeżego zielonego ogórka
– sok z 1/2 limonki
– 1/2 szklanki wody
– kilka liści mięty
– 1 łyżka miodu

Przygotowanie:
Obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki melona oraz ogórka wrzucić do blendera razem z liśćmi mięty. Zmiksować. Dodać sok z limonki, miód i wodę i jeszcze raz zmiksować. Przelać* do szklanek. Podawać z kostkami lodu, udekorowane plastrem melona, ogórka i liśćmi mięty.

Kiwi, awokado, mięta

_ko3Składniki:
– 1/2 dojrzałego awokado
– 2-3 owoce kiwi
– 1 łyżeczka soku z limonki
– jogurt naturalny
– miód do smaku
– liście mięty

Przygotowanie:
Obrane awokado i kiwi wrzucić do blendera razem z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładką masę. Przelać do szklanek, podawać udekorowane świeżą miętą.

Pietruszka, jabłko

_ko9Składniki:
– 1 jabłko
– mały pęczek pietruszki
– pół szkl wody mineralnej
– ew. sól do smaku

Przygotowanie:
Jabłko umyć, nie obierać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera. Pietruszkę umyć dokładnie i wrzucić do blendera. Dodać wodę mineralną, ew. sól i miksować na bardzo gładki koktajl. Podawać od razu.

NA ŻÓŁTO i POMARAŃCZOWO:

 

Sok pomarańczowo-paprykowypapryka

  • 2 marchewki
  • 3 małe jabłka
  • pomarańcza
  • żółta lub pomarańczowa papryka

 

Marchewki obrać i pokroić na małe kawałki, jabłka obrać ze skórką. Pomarańczę obrać ze skórki i wycisnąć z niej sok. Paprykę umyć i pokroić na grubą kostkę, zblendować w blenderze lub w wyciskarce wraz z jabłkiem.

Banan, pomarańcza i lód

Składniki:
na ok. 1 – 1,5 litra
– 1 duże mango
_ko7– 400 g świeżego ananasa
– 1 kiwi
– 1 banan
– 3 pomarańcze
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka ziaren słonecznika

Przygotowanie:
Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny. Pozostałe owoce zmiksować ze sobą. Dolać sok z pomarańczy i cytryny. Zmiksować ponownie na gładki płyn. Na koniec dorzucić ziarna słonecznika i jeszcze raz zmiksować. Podawać z lodem albo mocno schłodzone.

Mango, malina, brzoskwinia

Składniki:
_ko2– 4 brzoskwinie
– 100 g malin (mogą być mrożone)
– 1 dojrzałe mango
– garść mięty
– 2 łyżki soku z pomarańczy

Przygotowanie:
Owoce dokładnie umyć. Brzoskwinie i mango obrać ze skóry i pozbawić pestek. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Przelać do szklanek. Dodać lód przed podaniem lub dobrze schłodzić.

Marchewka, seler i jabłko

Składniki:
_ko11– 60 dag marchewki (w tym 4 małe)
– 30 dag selera korzeniowego
– kwaśne jabłko
– 4 łyżki jogurtu naturalnego
– sól, pieprz, po szczypcie ostrej i słodkiej papryki
– 2 łyżeczki soku z grapefruita

Przygotowanie:
Seler i marchewki (bez małych) obrać i umyć. Jabłko obrać, przepołowić i wyciąć gniazdo nasienne. Z warzyw i jabłka wycisnąć sok, wymieszać z jogurtem. Koktajl przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką oraz sokiem. Małe marchewki obrać pozostawiając ogonki, umyć i osuszyć. Koktajl rozlać do 4 szklanek, do każdej porcji włożyć małą marchewkę.

Pomarańcza  i marchew z natką pietruszkinatka

Składniki:

 

  • 3 marchewki
  • 2 jabłka
  • pomarańcza
  • natka pietruszki

 

Marchewki obrać, pokroić na małe kawałki, dodać umyte jabłka również pokrojone na cząstki. Pomarańczę obrać ze skóry, pokroić na cząstki. Sok z marchewek wycisnąć za pomocą sokowirówki. Do blendera włożyć jabłka i pomarańcze oraz natkę, dodać sok z marchwi, całość zblendować.

 

NA BIAŁO i PASTELOWO

 

Banan, daktyl, jogurt

_ko6Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
– 1 banan
– 4-6 daktyli suszonych
– miód do smaku

Przygotowanie:
Przy pomocy blendera zmiksować razem wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawać w wysokich szklankach, lekko schłodzone. Można ozdobić pokrojonymi daktylami.

Brzoskwinia, pomarańcza, jajka

Składniki:
_ko14– 1 pomarańcza
– 2 brzoskwinie (ew. z puszki)
– 3 jajka
– 4 łyżki cukru
– 500 ml jogurtu
– Woda mineralna

Przygotowanie:

Pomarańczę obrać i wmieszać z pokrojonymi (i obranymi, jeśli świeże) brzoskwiniami w mikserze, na gładką masę. Dodać jajka, cukier i jogurt. Wszystko zmiksować dokładnie, na szybkich obrotach. Rozlać do szklanek lub kieliszków. Dopełnić wodą mineralną. Udekorować dla atrakcyjności. Podawać od razu.

Banan, kawa, biszkopty

Składniki:
_ko5– 1 duży jogurt naturalny
– 1 szklanka zaparzonej i ostudzonej kawy
– 4 banany (w tym u mnie 2 mrożone)
– 4 łyżki płatków owsianych
– 4 płaskie łyżki cukru
– 4 biszkopty

Przygotowanie:
Jogurt zmiksować z bananami, płatkami, biszkoptami i cukrem. Zaparzyć mocną aromatyczną kawę. Ostudzić. Dodać do koktajlu. Zmiksować na wolnych obrotach. Przelać do szklanek i od razu podawać.

NA CZERWONO

 

Buraki, marchew i jabłko

_ko10Składniki:
– 1 burak średniej wielkości,
– 2 duże marchewki,
– 1 kwaśne jabłko,
– 1 szklanka przegotowanej wody,
– 1 łyżeczka miodu lub cukru,
– mała gałązka natki pietruszki (niekoniecznie).

Przygotowanie:
Warzywa i jabłka umyć, obrać, wycisnąć z nich sok w sokowirówce (albo zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć sok przez sito). Sok wymieszać z wodą, dodać miód i ew. szczyptę soli. Przed podaniem posypać natką.

Truskawki, seler, ananas

Składniki:
– 3 kawałki selera naciowego
_ko12– 5 plastrów ananasa (można użyć świeżego lub z puszki)
– truskawki
– garść melisy
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego
– jogurt naturalny

Przygotowanie:
Selera pokroić na cienkie plastry. Świeżego ananasa obrać, wyciąć z niego trzon, plastry również posiekać. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Melisę drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać jogurt i jeszcze raz zmiksować. Podawać schłodzony, ozdobiony truskawką.

Arbuz, mięta, ogórek

Składniki:
– pół kilograma schłodzonego arbuza (bez skóry i ziarenek)
_ko13– pół szklanki malin
– 1 obrany zielony ogórek
– garść posiekanej świeżej mięty
– 1 łyżka miodu
– opcjonalnie: łyżeczka nasion chia lub zmielonego siemienia lnianego

Przygotowanie:
Ogórka pokroić w niewielkie kawałki, zmiksować razem z miętą, malinami i miodem. Pod koniec miksowania dodać arbuza, jeszcze chwilę miksować pozostawiając w koktajlu niewielkie cząstki owoców. Przelać do szklanek, udekorować.

Buraki, pomarańcza, jabłko i natka pietruszki

bursak

Składniki:

  • natka pietruszki
  • burak
  • 2 jabłka
  • pomarańcza

Buraka  i jabłka obrać, pokroić na małe kawałki. Pomarańczę obrać ze skóry. Wycisnąć sok z jabłka i buraków w sokowirówce lub wyciskarce, pomarańcze można zblednować w blenderze, całość wymieszać.

 

Sok z buraków i śliwek

 

  • jabłkowww
  • burak
  • 2 marchewki
  • 6 śliwek węgierek

 

Twarde owoce wycisnąć w sokowirówce lub wszystkie w wyciskarce, pic od razu!

http://urodaizdrowie.pl/odchudzajace-koktajle-owocowe-i-witaminowe-przepisy

Wrocilam z waga 56-57 kg 😁

Wróciłam po dosyć długiej nieobecności. Miałam troszkę problemów Ale nie bede sie zagłębiać. Ze mną wszystko dobrze. Jestem zdrowa, chudne dalej niestety, bo juz bym nie chciała. Moja najniższa waga całkiem niedawno to 56 kg. Jak więcej zjem to to tak 56-57 kg.
Co u mnie???
Jak się odzywiam??
Jem to co wcześniej, wszystko tylko malutko dalej, jakoś nie potrafię zwiększyć swoich porcji , ale chyba nie mam nawet takiej potrzeby. Moje wyniki krwi są idealne, jestem zdrowa. Widziałam sie z moim kochanym doktorem Grzesiem i jest wszystko w jak najlepszym porządku.

Bardzo dużo osób oskarża mnie o to że jestem za chuda. Dlaczego?? Z zazdrości?? Z troski?? To chyba widać , kto sie naprawde martwi a kto tylko udaje przyjaciela. Straciłam po operacji sporo przyjaciół. Nie ukrywam ze szczególnie zawiodłam się ja jednej najblizszej ( tak myślałam że najbliższej ) osobie. Z tą osobą znam się 10 lat prawie, a zostałam potraktowana jak zło konieczne, ja i moja rodzina. W szczególności jeżeli chodzi o moja rodzinę, nie wybacze jeżeli ktoś będzie chciał zrobić przykrość mojej rodzinie, która mam wreszcie taką jaką chciałam. To co osiagnelam sama, ciezka pracą i determinacja jest dla mnie najcenniejsze. Sama zbudowalam swoje życie na tym poziomie jakie jest teraz, nie chodzi o kwestie finansowe bo z tym to kolorowo nie jest, Ale chodzi o szacunek innych osób. Wcześniej przed operacją moja samoocena była niżej niż dno , często byłam wykorzystywana emocjonalnie i uslugowo. Pomagalam wszystkim, komu moglam a mimo to osoby , ktore uwazalam za bliske wykorzystywaly moje dobre serce. Teraz też pomagam, ale uważam komu i kosztem czego, chciałabym pomóc wszystkim grubaskom w podjęciu decyzji o operacji. Calemu światu bym opowiedziała jak bardzo zmienilo się moje życie na plus. Jestem inną osobą, znajaca swoją wartość i mająca dużo szacunku od innych osób.

Jak wygląda moje ciało po schudnieciu tylu kilogramów? Wstawilabym zdjecie żeby pokazać stan mojej skóry, ale się wstydzę😁😊😜 wstawię zdjęcie w ubraniach. Wracając do skóry to jest super!! Naprawdę myślałam że bedzie gorzej a jest dużo lepiej niż przed schudnieciem. Brzuch to mialam zawsze kangurzy, ale teraz jakby to znikło. Tygrysie centki mam ale to pociazowe. Jeżeli chodzi o górną część korpusu- czytaj. Cycki 😁 to po prostu tez znikło. Czary mary hokus pokus bęc !! Hehehe. Wole nie mieć nic niż mieć nadwagę!! Uwierzcie mi na słowo, że każdy kto zmieni swoje życie tak jak ja nie będzie żałował swojej decyzji o operacji.

Wstawiam zdjęcia i idę spać. Jutro sie rozwinę bardziej
Podaję mój numer telefonu w razie pytań 790 531 555

received_1600181746958496

Stres spowalnia metabolizm ! udowodnione

Już jedno stresujące wydarzenie przed spożyciem wysokotłuszczowego posiłku może spowodować spowolnienie procesów metabolicznych i w konsekwencji doprowadzić do przybrania na wadze.

 

Badacze z Uniwersytetu Stanowego Ohio (USA) zaobserwowali, że kobiety, które doświadczyły co najmniej jednego stresującego wydarzenia w ciągu ostatnich 24 godzin spalały o 104 kalorie mniej niż ich niezestresowane koleżanki w trakcie 7 godzin od zjedzenia wysokotłuszczowego posiłku. Ta różnica odpowiada 5-kilogramowemu wzrostowi masy ciała na przestrzeni roku.

– Oznacza to, że wraz z upływem czasu, stresory mogą prowadzić do przybrania na wadze. Wiemy z innych badań, że jesteśmy skłonni do sięgania po niezdrowe produkty, gdy znajdujemy się pod wpływem stresu. Wyniki naszego badania sugerują, że możemy wtedy łatwo przytyć, bo spalamy mniej kalorii – mówi jeden z badaczy Jan Kiecolt-Glaser.Naukowcy dwukrotnie zaprosili do laboratorium 58 kobiet i poprosili je o wypełnienie kilku kwestionariuszy (m.in. na objawy depresji i poziom aktywności fizycznej) oraz zapytali, czy poprzedniego dnia w ich życiu nastąpiły jakieś stresujące wydarzenia (np. kłótnia z małżonkiem lub współpracownikiem, kłopoty z dzieckiem, presja w pracy).Następnie poczęstowali uczestniczki posiłkiem zawierającym 930 kalorii i 60 gramów tłuszczu, który miał zostać zjedzony w ciągu 20 minut.Poprzedniego dnia również zapewniono kobietom 3 wystandaryzowane posiłki, a potem poproszono je o powstrzymanie się od jedzenia przez 12 godzin, aby mieć pewność, że w ciągu 24 godzin wszystkie stosowały ujednoliconą dietę. Zarówno przed spożyciem wysokotłuszczowego posiłku, a także po jego zjedzeniu kontrolowano u osób badanych szybkość procesów metabolicznych, a także mierzono poziom cukru, trójglicerydów, insuliny i hormonu stresu – kortyzolu.

Okazało się, że zestresowane kobiety nie tylko wolniej spalały kalorie, ale posiadały też wyższe stężenie insuliny oraz niższe wskaźniki utleniania tłuszczu (rozbijania tłuszczu na mniejsze cząsteczki, które mogą posłużyć jako paliwo), co prowadziło do gromadzenia się tłuszczu w organizmie.

Źle wypadało również połączenie historii objawów depresyjnych i czynników stresujących, które wywoływało po posiłku nagły wzrost poziomu trójglicerydów we krwi, zwiększających ryzyko chorób układu krążenia. Rezultaty badania nie podlegały zróżnicowaniu ze względu na zastosowanie określonego rodzaju tłuszczu (nasyconego lub jednonienasyconego).Badacze przestrzegają, aby wyników nie rozszerzać na populację mężczyzn, gdyż mają oni inną budowę ciała (więcej mięśni), co oddziałuje na procesy metaboliczne.